Jo man kan sagtens lave sin egen surdej til rugbrød, boller eller flutes.
Surdej anvendes som hævemiddel og smagsgiver til rugbrød. Brød bagt med surdej får en let syrlig smag og brødet en fugtig konsistens.
Til en portion surdej skal du bruge:
- 1.5 dl vand
- 25 g gær
- 1 stor spsk honning
- 200 g kvark
- 3 tsk salt
- 1 spsk eddike
- 250 g sigtemel
- 250 g rugmel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt honning, kvark, salt og eddike. Rør sigtemel i dejen. Tilsæt rugmel lidt af gangen. Dejen må ikke blive tør og heller ikke alt for klistret/vandet. Den skal stadig sætte sig fast på fingrene. Ælt dejen godt igennem. Drys lidt salt på toppen af dejen. Læg et viskestykke, vitavrap eller et låg som ikke slutter helt tæt over dejen. Stil dejen til hævning et lunt sted i minimum 24 timer. Jeg plejer at lade min dej stå i 4-6 dage.
Dejen dufter lidt sur efter et par dage, men det er jo også surdej 😉
Jeg er ikke sikker på at jeg forstår din tekst. Lader du din rugbrødsdej stå og hæve i 4-6 dage inden du bager den?
LAver du en ny starter-surdej hver gang?
Jeg lader min surdej stå og hæve/blive sur i 4-6 dage. Jeg bruger min surdej i min rugbrødsdej.
Ja jeg laver ny dej hver gang. Jeg er ikke så god til at få brugt surdej i hver uge.