Gode råd

Vi elsker den sønderjyske småkage Gode råd herhjemme. Jeg får altid bagt den flere gange i løbet af december, for vi når simpelthen at få dem spist. Småkagen kræver selvfølgelig at du har et jern til at lave dem, men det fik jeg for flere år siden af Jacob i adventsgave.

Du skal bruge:

250 g mel

125 g rørsukker

1 tsk vanillesukker

1 tsk kardemomme

skal fra en revet øko citron

125 g koldt smør

2 æg

Kom de tørre ingredienser i en skål, smuldre smøret i melet, så det er fint fordelt. Tilsæt nu de sammenpiskede æg, ælt dejen sammen hurtig. Rul dejen til en pølse og skær dejstykker der vejer ca 30 g. Tril til kugler. Varm dit jern godt op, og kom en kugle dej i jernet, ikke helt i midten, men tættere på bagkanten af jernet, tryk sammen og bag. Hold øje med dem undervejs. Afkøl på en rist.

vaniljekranse

Julen nærmer sig og der skal bages julesmåkager. For nogle år siden fik vi de bedste vaniljekranse i Den gamle by i Aarhus. Dem var jeg så heldig, at jeg fandt opskriften på, og de er så nemme, for de må gerne se rustikke ud, så her kan børnene også være med i køkkenet.

Du skal bruge:

1/2 vaniljestang

250 g mandler

250 g sukker

350 g koldt smør

500 g mel

1 æg.

Jeg startede med at hakke vaniljen i min minihakker. Herefter hakkede jeg mandlerne i hakkeren. Det gør ikke noget, at der er nogle lidt grove stykker tilbage. Jeg kom vanilje, mandler, sukker, mel og min smør, som jeg skar i stykker i en skål, og så arbejdede jeg smøren ind i melet. Da smøret var godt fordelt tilsatte jeg det sammenpiskede æg. Nu skal dejen æltes sammen. Det gøres bedst på bordet.

Når dejen er samlet, så rulles dejen til pølser på ca 1 lillefinger tykkelse. Skær passende stykker og sæt sammen til en krans. Jeg har 16 kranse på hver bageplade. Bag kagerne i ca 12 minutter på 175 grader varmluft.

Fetaruller

Vi elsker mad der er nemt at lave, og det er disse fetaruller.

Til 12 ruller, som kan fryses, skal du bruge:

  • 12 tortillas
  • 2 pakker fast fetaost i blok
  • oregano
  • Flydende honning
  • et sammenpisket æg
  • sesamfrø

Del din fetablok i 6 dele, altså tykke skiver, det gør du ved begge blokke. Kom 1 skive fetaost på en tortilla.

Drys oregano på og kom et par teske honning over.

Rul tortillasen en runde og bøj siderne ind over som på billedet. Pensel med æg på resten af tortillasen og rul den helt sammen. Læg rullen med åbningen ned af på en bageplade. Pensel med æg og drys med sesam. Bag i ovnen ved 200 grader til de er gyldne. Jeg serverede tzatziki og græsk salat til.

Blomkålsnuggets.

De mest sprøde og lækre nuggets uden kød. De egner sig så godt som tilbehør.

Du skal bruge:

  • Et helt blomkål i buketter
  • 2 dl mel
  • 2 dl mælk
  • 2 tsk løgpulver
  • 3 tsk paprika
  • 1/4 tsk peber
  • 1/4 tsk salt
  • knuste cornflakes til at vende nuggets i.
  • olie

Rør mel, mælk og krydderier godt sammen. Kom blomkålsbuketterne i en af gangen og vend dem godt i blandingen. Dryp dem lidt af og vend dem i cornflakes. Kom dem på en bageplade med bagepapir og spray med olie. Giv dem 25-30 minutter ved 200 grader varmluft.

spaghetti vafler

Vafler, ja dem laver jeg i alle afskygninger, i dag blev det til de her vafler med spaghetti.

Du skal bruge:

  • Kogt spaghetti (jeg kogte af 500 g)
  • 6 sammenpiskede æg
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk hvidløgspulver
  • 1/3 tsk peber
  • 1/2 tsk salt
  • 300 g kyllingetern (lige som skinketern)
  • 200 g revet mozerella

Rør alle ingredienser sammen. Det er lettest hvis du rører krydderierne i ægtemassen før du vender pasta, kylling og ost i. Spray dit vaffeljern med olie og kom et par skefulde i jernet.

Steg vaflerne til de er gyldne og sprøde uden på.

Jeg serverede en råkost til.

Foccacia 2,0

Foccacia kan bruges til meget mere end man lige tror.

Kristoffer ville gerne have kyllinge sandwich, så jeg bagt foccacia brød vi kunne bruge til dem.

Du skal bruge:

  • 325 g vand
  • 1 tsk tørgær
  • 20 g olivenolie plus til toppen
  • 1,5 tsk salt
  • 400 g mel
  • Flagesalt og rosmarin til toppen.

Jeg kom mit vand, olie og tørgær i en kondibøtte. Jeg tilsatte mel og salt og rørte det rund med en ske. Melet skal være helt vådt. Jeg kom låg på bøtten og satte den lunt i 30 minutter. Herefter kom jeg olie på mine fingre og træk dejen op over sig selv fra siderne. Låg på bøtten igen i 30 minutter og gentog processen. Herefter stod dejen 30 minutter mere. Jeg kom olie i en foliebakke og vendte min dej ud i den. Trak den ud til hjørnerne og lod den hæve i 1 time. Imens forvarmede jeg ovnen til 200 grader varmluft. Jeg dryppede olivenolie på min dej og dryssede med flagesalt og rosmarin og så tog jeg fingrene ned i dejen og lavede fordybninger. Foliebakken kom i ovnen i ca 30 minutter.