Ind imellem smider vi alt for meget mad ud, det har vi prøvet at lave om på. Undgå madspild har været temaet i denne weekend.
Jeg handler altid om fredagen, og da jeg kom hjem fra indkøbsturen, kunne vi konkludere, at vi havde en masse rugbrød fra den forgangne uge. Min mand mente det var synd at smide ud, så han skar brødet i tern og satte det i blød i vand natten over. Næste morgen lavede jeg øllebrød. Jeg tilsatte en nisseøl/hvidtøl, sukker og fedtstof til vores øllebrød.
Vi spiste ikke det hele, så resten blev gemt, og det har jeg i dag brugt til at bage disse dejlig bløde og søde øllebrødsboller.
Du skal bruge:
- 25 g gær
- 2 dl lunken vand
- 1 tsk salt
- 50 g tørrede abrikoser i små tern ( jeg klipper ternene)
- 450 g kold øllebrød
- 600 g manitobamel (det kan købes i Føtex og Bilka)
Start med at røre gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, abrikoser og øllebrød. Rør det let. Tilsæt melet lidt af gangen. Brug til sidst hænderne for at ælte melet ind i dejen. Stil dejen til hævning et lunt sted i 30 min. Tag dejen ud på et melet bord og del dejen i Ca 20 stykker. Form boller og kom på en plade med bagepapir. Jeg har penslet bollerne med æg og drysset med hakkede valnødder. Herefter har bollerne hævet i 30 min. Imens forvarmer jeg min ovn til 200 grader. Bollerne kommes i ovnen og bager i 20 minutter.
Bollerne bliver dejlig bløde og så har de en dejlig sødme fra øllebrødet. Det er ikke sidste gang de bliver bagt.