Varme hveder får vi traditionen tro altid aftenen før store bededag.
Det er ikke så svært, at bage hveder selv. Jeg har i dag bagt en grov udgave.
Til 15-20 hveder skal du bruge:
- 160 g knækkede hvedekerner
- 2 dl vand
- 50 g smør
- 4 dl sødmælk
- 1.5 dl tykmælk
- 50 g gær
- 1 dl solsikkekerner
- 2 tsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 æg
- 1 stor tsk kardemomme
- 200 g sigtemel
- 700 g hvedemel (plus lidt ekstra)
Start med at koge de knækkede hvedekerner i vandet. De skal småkage under låg i Ca 15 minutter. Kom smør ved kernerne og lad det smelte. Tilsæt mælken i blandingen. Kom gær, tykmælk og mælke-kerneblandingen i en skål og opløs gæren. Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme. Kom sigtemel i blandingen. Kom hvedemel i lidt af gangen. Dejen må ikke blive tør. Stil dejen til hævning 1 times tid. Del dejen i 15-20 stykker og form boller. Smør en bradepande med smør. Kom bollerne i bradepanden, der skal ikke være stor afstand imellem bollerne.
Lad bollerne hæve i 30-45 minutter. Pensel dem med æg. Bag dem i 15 minutter ved 200 grader varmluft.
Hvederne kan med fordel fryses.