Snysk

 IMG_20170731_180918_591

Efter 14 dage i Italien, ja så bliver der lavet dansk mormor mad.

Hvert år, når de nye kartofler kom, og min far trak gulerødderne op i vores køkkenhave, så lavede min mor snysk. Jeg sad på terrassen og bælgede ærter, og glædede mig helt vildt til aftensmaden. Sådan har jeg det også i dag, selvom ærterne er fra frost, og både kartofler og gulerødder er købt. Vi skal nemlig have frikadeller med snysk.

Til 4 personer skal du bruge:

  • 1 kg nye kartofler (som du skraber)
  • 500 g gulerødder
  • 1/2 liter sødmælk
  • 1/2 liter vand
  • 1/2 dl hakket persille
  • 1 dl klippet purløg
  • 30 g smør
  • 3 spsk mel med top (til meljævning)
  • 1/2 dl vand (til jævning)
  • 3 spsk sukker
  • 2-3 tsk salt
  • 1/4 tsk peber
  • 2 dl ærter

Start med at skrabe kartoflerne. Er de små deles de i 2, mellemstørrelse i 4 og store kartofler i store tern (8). Skræl gulerødder og skær dem i 1.5 cm tykke skiver.

Kom kartofler og gulerødder i en gryde, tilsæt mælk og vand. Kog det langsomt op under låg. Skru ned på 2 og lad det simre under låg i 1,5 time. Rør undervejs. Tilsæt smør og lad det smelte. Tilsæt sukker, salt, peber, purløg og persille. Varm det langsomt op. Kom mel og vand i en mel jævner  (har du ikke sådan en, så brug et glas med låg). Ryst det, til alle klumper er væk. Rør jævningen i sovsen. Varm det op. Kom ærterne i til sidst. Smag det til.

Snysk er lækkert til frikadeller, men stegt flæsk er også godt til.

Spiser du efter Sense,  så kan du med fordel tilsætte stykker af grønne bønner i sovsen også. Så kan du tillade dig 2-3 store skefulde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *